lördag 28 juni 2014

Death Valley

När vi körde fast vid Owens lake visade termometern 38 grader. Värre skulle det bli. När vi rullar in i Death Valley National Park passerar temperaturen 40 grader och vi möter en plogbil!? Visst kan det snöa här på vintern, men det kändes inte som att det var läge för det just den här dagen. Vi funderar på om de även plogar sand som ibland driver över vägen. Temperaturen stiger mer och mer, och när vi når Furnace Creek där vi bokat rum för natten är vi uppe i 47 grader varmt. Vi tar genast på oss badkläder och kastar oss i poolen vars vatten kommer från varma källor. Vattnet är dock betydligt svalare än luften och ger oss skön svalka. Det finns också ett skuggande tak i ena änden av poolen så det går att bada lite i skuggan. Hettan är obeskrivlig. Det blåser ordentligt, men vindarna känns nästan ännu hetare än den stillastående luften. Vi har AC på rummet vilket är enda anledningen till att det går att stanna här en längre stund. Men vi ägnar en tanke åt de män och kvinnor som levt och passerat här innan ACns tid, hur överlevde de? Men det är en helt otrolig plats som helt tar andan ur en.




När vi vaknar på morgonen dag två är det mulet och temperaturen endast 34 grader när vi går och äter tidig frukost. Det känns som en befrielse. Det är också mulet vilket faktiskt är skönt. Vi checkar ut och drar vidare till Zabriskie point och tittar på utsikten över dalen och häftiga berg.



Dantes view bjuder på en helt makalös utsikt över hela Death Valley och är en av de högsta topparna runt om. Amerika är verkligen bilarnas land och vi kan köra hela vägen upp på toppen. Vi tar dock en liten promenad till ytterligare en topp precis i närheten. Det är naturligtvis omöjligt att fånga hela den här upplevelsen på bild, men det är något av det häftigaste jag har varit med om. Här uppe blåser det ordentligt och temperaturen ligger på 22 grader bara. Vi fryser lite.







Från den högsta punkten man kunde ta sig till åker vi tillbaka ner i dalen till den lägsta punkten. Badwater Basin ligger 86 m under havsytan och är den lägsta punkten på den amerikanska kontinenten. Det är här man har uppmätt 56,6 grader varmt, år 1913. När vi är där visar termometern ynka 38 grader, och jag grämer mig lite över att vi inte åkte dit dagen innan när det var så otroligt varmt. Men nu har jag varit där och det känns jättehäftigt. 


OK OK OK, vi vet det nu, vi lärde oss den hårda vägen...


Trots det hårda klimatet här finns en del djur och ganska mycket växter faktiskt. Vi ser vildhundar och myror, men missar den sällsynta Death Valley-snigeln trots att vi letar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar