söndag 6 juli 2014

Independence Day

Det var inte förrän strax innan vi åkte på vår roadtrip som jag insåg att vi ju skulle vara i USA på nationaldagen, den fjärde juli. Så vad hittar man på då? Vi ville ju gärna vara med om någon genuint amerikanskt firande, men så måste vi ju hitta det också. Och gärna på vägen som vi har tänkt att åka. På motellet vi bodde natten innan frågade jag och tjejen där började prata om Demolition Derby. Det var inget i den staden, men när jag googlade lite så hittade jag ett i Delta, en liten stad längs Route 50 som vi skulle passera. Så vi åkte till Delta.




Vi missade tyvärr paraden, som tydligen var bra. Men vi checkade in på ett lite sunkigt men genuint och ändå rätt mysigt motell mitt i Delta, mitt emot stadsparken. Motellet låg vägg i vägg med en äkta diner, också rätt sunkigt men absolut genuint och med originalinredning från 50-talet. (Det var just det som gjorde det både sunkigt och genuint.) Vi började med en lunch där, och sen en promenad genom parken för att titta på folk och lite marknad. Sen var det dags att tillfredsställa ungarna och därför blev det bad i lokala badhuset, gratis dagen till ära. Hade det varit utomhus hade vi kunnat stanna länge, men det var inne och en ljudnivå som inte var av denna världen, så vi blev inte så långvariga. Resten av eftermiddagen spenderade vi i parken som hade ett litet vattenfall och en konstgjord bäck som gick att vada och leka i. Och det slutade med att barnen badade där också, med kläderna på den här gången. Själv låg jag i skuggan och läste. 


På kvällen var det så dags för Demolition Derby. Det går helt enkelt ut på att typ 10 bilar åker in på en plan med jordvallar, och den som sist rullar vinner. Påminner lite om folkrace kan man säga, men på mycket mindre yta. Många race var det, det blev lite segt emellan då alla kraschade bilar skulle bogseras bort efter varje race, och banan harvas och jordvallarna kanske uppgrävda igen. Det var olika klasser och lite olika typer av race. Vår favorit blev en vit bil, nr 66, som körde på bara fälgarna bak, bara däck där fram, som tävlade i figur 8. 5 bilar kör 20 8-or. 66an var helt suverän. När han varvat de andra och låg flera varv före stannade han och knuffade loss bilar som kört fast. Och han vann ändå. 






Programmet var långt och logistiken lite seg, så det hela drog ut på tiden. Det skulle bli fyrverkeri vid 10 på kvällen, men det kom inte förrän halv 11. Då avbröt de tävlingen en stund. En förare hade blivit skadad och hämtades med ambulans, som så klart försenade det hela också. Efter fyrverkeriet gav vi upp och åkte hem, då hade vi varit där i 5 timmar. Men kul var det. 



På morgonen fick vi till vår förfäran höra att det inträffade en till olycka efter att vi hade gått. En domare/funktionär som stod på jordvallen hade blivit påkörd, och avlidit på platsen! Hu så hemskt. Jag är glad att vi hade gått då. De hade 40-årsjubileum just i år, men hade aldrig haft någon allvarlig olycka tidigare. Så tragiskt slut på dagen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar