onsdag 2 juli 2014

Antelope Canyon och Page

När vi lämnade Grand Canyon hade vi siktet inställt på Page vid Lake Powell. När vi kört över Coloradofloden och skulle svänga norrut mot Page visade det sig att vägen var avstängd och vi fick köra en lång omväg på ca en timme. Hade vi vetat det hade vi nog valt en annan väg, men då hade vi å andra sidan inte fått se Marble Canyon och äta på Arizonas bästa restaurang. I Page tvärnitar vi vid första bästa motell med pool som ser ok ut. Vi har Subway på ena sidan, och guidade turer på andra sidan och en handfull affärer tvärs över gatan. Alla nöjda och glada. Jag bokar in oss på en morgontur till Antelope Canyon direkt.

Den här morgonen har vi faktiskt ställt klockan, vi hade ju en tid att passa. Vi har också bestämt oss för att stanna en natt till så att vi inte behöver tömma rummet på morgonen och sen kasta oss iväg direkt efter turen. När jag bokar en natt till i receptionen upptäcker jag att våra klockor gick på central time, Utahtid, men Arizona kör på pacific time och alltså har vi klivit upp en timme för tidigt. Men det var helt ok för ungarna var lite svåra att få upp. 

Antelope Canyon ligger på Navahomark, och man får inte gå dit utan en Navahoguide. Vi har bokat in oss på en tur som kör oss med pickupp direkt från hotellet och rakt ut i sanddynerna för att ta oss till platsen. Vi konstaterar att Dogge inte hade klarat av att ta oss dit även om vi fått åka så långt själva. Det är en skumpig tur som barnen uppskattar. Vi sitter på flaket.


Antelope Canyon har bildats av strömmande vatten. Jag trodde det var för länge sedan, men vi får lära oss att vatten strömmar här varje år under monsunsäsongen under juli-september. Vi har alltså prickat in rätt tid att gå dit. Det kom några små regnstänk dagen innan vilket enligt vår guide är första tecknet på att monsunen är på gång. Vi får gå genom kanjonen ut på flodbädden på andra sidan, och sen tillbaka igen. Vår guide visar oss bästa ställena att fota och berättar om platsen och lite Navahohistoria. Återigen har vi fått se en helt otrolig plats som man knappt trodde fanns. 







Vi har som sagt bestämt oss för att stanna i Page hela dagen för att få en liten paus igen i körandet. Vi åker ut till Lake Powell och badar i marinan. Ja, jag och barnen badar, Pappan tittar på kvartsfinal i fotbolls-VM, som USA förlorar. 


Tillbaka till motellet hoppar Familjen av och jag tar en lite svängom för mig själv. Vi är ju tillsammans i princip hela tiden så ibland är det skönt att få vara ensam en stund. Jag kör ner till Coloradofloden och tittar på Glen Canyon Dam, som är dammen som har skapat Lake Powell och var anledningen till att staden Page grundades 1957.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar