tisdag 25 november 2014

Uppsalas broar

En dag på stan sa Storasystern att hon ville gå över alla broarna i stan. Jag hade ingen aning om hur många det var, och kunde namnet på endast ett fåtal, så det blev en rolig utflykt där vi tog reda på det. Förutom att det var intressant, och lite kul att faktiskt gå över alla broarna också, så är det väldigt vackert att strosa längs Fyrisån i Uppsala. Naturligtvis ännu vackrare på sommaren, men även så här i höstrusken finns en karg skönhet. På sommaren är östra sidan av ån alltid full med solande människor och det finns gott om platser för att slappa vid vattnet. Den här dagen var vi ganska ensamma på soldäcket där vi satte oss en stund för att ladda för bropromenaden. 


Wikipedia listar 27 broar över Fyrisån. Från Storvreta i norr till Flottsundsbron i söder. Men Scribo har letat och hittat hela 54 stycken. På hans blogg finns massor med information om alla broarna. Av naturliga skäl gick vi inte över alla, till det hade vi behövt både bil och flera dagar. I stället valde vi alla broar i centrum. Vi började med Eddaspången som är en gång och cykelbro. Eddaspången byggdes 1889, då på platsen för Haglunds bro, och den flyttades dit där den ligger idag 1901. (Källa) Här börjar Forsränningen på Valborg. 


Efter Eddaspången kommer Haglunds bro, som ju ersatte Eddaspången 1901. Den är uppkallad efter bankkassören August Haglund som finansierade bron med en stor donation. 1992 byts hela bron ut då den gamla var i dåligt skick, men den nya byggs i samma stil och det är den vi ser idag. (Källa)


Efter Haglunds bro kommer Jernbron, en gång och cykelbro. Den är också flyttad, hängbron byggdes från början där St Olofsbron nu ligger, invid 1848. Den ersattes av en större och bredare bro 1964, och låg i kommunens förråd fram till Uppsalas 700-årsjubileum 1986 då den renoverades och placerades i dagens läge mellan St Johannesgatan och Linnégatan. (Källa Wikipedia)


Sen kommer St Olofsbron. Och den ersatte alltså Jernbron 1964 på St Olofsgatan.


Dombron heter så på grund av sitt läge nära Domkyrkan och ligger precis nedanför Kvarnfallet. Det är en gång och cykelbro i sten byggd 1760. Mycket vacker är den. (Källa Wikipedia)


Över Nybron går Drottninggatan och skär rakt genom centrum, från Carolina Rediviva över Stora Torget. Här har det funnits en bro sedan mitten av 1600-talet, men denna stenbro byggdes 1899. (Källa Wikipedia)


Västgötaspången har fått sitt namn efter Västgöta nation som syns i bakgrunden. Det är en gång och cykelbro som byggdes 1862. Här är det otroligt vacker på sommaren då bron smyckas med fantastiska blomsterarrangemang och de stora kastanjerna längs ån hänger ner över vattnet. 


Den sista bron på vår lilla tur fick bli Islandsbron. Den här bron uppfördes 1956, men det har funnits en bro på platsen mycket längre än så. Här sluts cirkeln. För här stod Pappan och jag en tidig morgon på väg hem efter en fest och tittade på änder i Islandsfallet och blev förälskade i varandra. Året var 1997, på hösten. Han sa han skulle ringa mig, men det gjorde han aldrig. Men det löste sig ju bra ändå, bevisligen. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar