måndag 10 november 2014

Allt ljus på Uppsala

För fjärde året i rad genomför Uppsala City tillsammans med Uppsala kommun och ett stort antal lokala företag evenemanget Allt ljus på Uppsala. Det är en slinga genom staden med ett antal ljusinstallationer och tanken bakom evenemanget är att visa upp staden i ett nytt ljus och att lysa upp lite i novembermörkret. Det är första gången jag går hela rundan i år och jag tog med mig hela familjen. 


Promenadslingan börjar vid stationen och nybyggda Radisson Blu och går sedan genom staden på båda sidor om Fyrisån. Vi promenerade en söndag kväll och det bidrog kanske till att det var mycket folk ute. Vissa installationer var mer lyckade än andra enligt min mening, men hela slingan var mycket trevlig att gå. Familjens favoriter var installationerna i Stadsträdgården, Carolina Rediviva och den avslutande i Uppsalas nya "China town". Vid det laget var vi väldigt hungriga och valde att avsluta vår tur på en av kinarestaurangerna där. 


I Stadsträdgården hade man valt temat På flykt, och gestaltade det med hjärtats rytm. I träden satt också färgglad ledbelysning som man promenerade under och som fick olika form beroende på från vilket håll man såg dem.



Vid Svandammen följer fåglarna i flykt cyklisterna som cyklar förbi. Härifrån hade man också en fantastisk vy över slottet som lystes upp i takt till musik som man kunde lyssna till i sin smartphone. Tyvärr lyckades jag inte ta någon hyfsad bild av slottet, men det var mycket vackert. Slottet ligger ju verkligen fantastiskt fin till uppe på åsen. 


Vid Carolina Rediviva valde man att uppmärksamma att det i år är 200 år sedan Uppsalafysikern Anders Ångström föddes och det gjorde man med en otroligt häftig grön laserstråle som skar genom luften och försvann långt bort över Stora Torget. 


På Martin Luther King Plan uppmärksammades sju frihetskämpar som gjort skillnad i världen i sin kamp för fred och frihet. Däribland Martin Luther King och Malala, årets Nobelfredspristagare och den yngsta någonsin att ta emot priset. 


I Bredgränd ner mot stationen finns många asiatiska restauranger och därför fick Bredgränd smyckas med lysande röda lyktor. 

1 kommentar: