måndag 2 mars 2015

Tänndalen (och lite mer Ramis)

Dag två bestämmer vi oss för att åka till Tänndalen. Liftkorten gäller ju i ett flertal liftsystem i hela Funäsfjällen och vill vill utnyttja dem till max. Dessutom, ombyte förnöjer. Ännu en vacker dag. Tänndalen bjuder på fler nedfarter, men verkade också lite mer utsatt för vind då det blåste mer på toppen och även om det bara är några få minusgrader så medför vindens kyleffekt att det biter i rejält. Som tur är minskar blåsten längre bort i systemet och vi håller oss där. På de blåsigaste topparna är det ganska isigt och snön är jättehård. 

Idag lessnar Storasystern ur på Lillebror som aldrig väntar och bara kastar sig iväg. Helt plötsligt befinner vi oss i en svart backe och Storasystern tar av sig skidorna och sätter sig i backen och surar. Lillebror väntar inte den här gången heller och han och Pappan sneddar över till en lite lättare röd backe på andra sidan liften. Jag tar det hela med ro och förser Storasystern med en tröja att sitta på och en dricka och lite trail mix medan hon surar klart. Efter en stund är hon klar, men hon vill minsann inte snedda över till någon röd backe, nej hon tar den svarta. Det är bara att hänga på. Det går hur bra som helst, även om det inte går jättefort. Det bästa med Storasystern är att när hon fått sura klart ifred så är det inte mer med det, och sen är hon glad och sams med Lillebror igen. 

Vi åker i Tänndalen till efter lunch någon gång, men sen vill barnen hemskt gärna tillbaka till Ramis och Mickelinas skogsslingor igen, så då åker vi tillbaka. 

Tänndalen får 3,5 byglar av 5 av mig. Främst på grund av att snön var så otroligt hård och isig. Men ett annat år med mer snö skulle det förmodligen få högre. Det var trevliga backar, och fler än i Ramis. 

Det blir en sen lunch i toppstugan på Ramis när vi kommer tillbaka. Vi hade bara fikat lite i Tänndalen och inser att Lillebror inte kommer att klara eftermiddagen om han inte äter. Vi vuxna är inte jättehungriga, och funderar på att dela på något. Då informerar den mycket trevlige killen vid disken att alla rätter går att få som barnportion, dvs. halv portion för 70 kr. Sen tillägger han viskande att ta rödingen, den är dyrast, det tjänar ni mest på. Jag slår till på rödingen som är utmärkt, och alldeles lagom mycket. En sådan service och god mat ger 5 gafflar av 5 till restaurangen på toppen. Toppen helt enkelt.

Sen blir det afterski för hela slanten och hela familjen rockar loss. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar